TOM STEEN JENSEN

Autoriseret
Erhvervspsykolog
Psykolog
Cand.psych.aut.

Stress

Sidste nyt
Fra og med torsdag 19/3 og indtil videre vil der kun blive afholdt online-samtaler.

Hvad er stress?

Stress er en flertydig betegnelse, der beskriver en form for psykisk belastning. Stress kan opstå, når man oplever at egne, omgivelsernes krav eller forventninger er større end de evner eller ressourcer, man har til rådighed i en given periode. Derved oplever man sig som overbelastet, og det påvirker ens livskvalitet negativt.

Hvad er symptomerne på stress?

Der er flere og tydelige symptomer på stress, både fysiske og psykiske , der desværre alligevel overses eller ignoreres af flere mennesker i begyndelsen af en stressperiode. Fysiske symptomer på stress er hjertebanken, hovedpine, svedeture, søvnbesvær, appetitløshed eller forværring af flere kroniske sygdomme. Psykiske symptomer på stress er hukommelsesproblemer, indre uro, koncentrationsbesvær, tristhed, humørsvingninger eller generelt ændret adfærd.

Stress kan i svære tilfælde, gentagne stresstilfælde eller ved langvarig stress være ledsaget af tilstande af depression. Læs mere om angst eller depression her på min hjemmeside.

Hvad er behandlingen for stress?

Der er både i Danmark og internationalt stadig ikke enighed om, hvordan stress kan forebygges og behandles. Forskning tyder på, at forskellige former for behandling med psykoterapi er virkningsfulde. Det kan være læring af mestringsfærdigheder, hvilket vil sige udvikling og øvelse af problemløsende strategier for at undgå yderligere stress. Kognitiv adfærdsterapi er virkningsfuldt på stress og ligeledes bevægelsesformer som for eksempel yoga, meditation med vægt på afspænding samt træning af opmærksomhed og kropsbevidsthed. Endelig viser gåture også en reducerende effekt på stress. Motion og fysisk træning virker også stressreducerende, men dog kun med lav intensitet, da motion med høj intensitet øger kroppens niveau af stress.

Læs mere

Læs evt. mere om stress på Dansk Psykologforenings hjemmeside ”Alt om psykologi”, hvor du kan søge på stress: https://altompsykologi.dk/?s=stress.

Vil du kontaktes?

Erhvervspsykolog Tom Steen Jensen

Tilmeld nyhedbrev

Tilmeld dig og modtag max. fire nyhedsbreve om året, hvor jeg vil fortælle om nyheder indenfor erhvervspsykologi.

Tak fordi du tilmeldte dig nyhedsbrevet.