Individuelt stressforløb

Individuelt stressforløb

– med autoriseret erhvervspsykolog Tom Steen Jensen

Et personligt forløb mod stress

Har du selv eller dine medarbejdere symptomer på stress? Det kan være manglende overskud, manglende overblik, koncentrationsbesvær eller hukommelsesproblemer? Og vil du gerne have hjælp til at du selv eller din medarbejder kommer ovenpå igen og også undgå stress igen i fremtiden?

Som autoriseret erhvervspsykolog hjælper jeg enkeltpersoner, ledere eller medarbejdere, med at komme godt igennem deres stressforløb eller en stress-sygemelding. Du vil få viden om stress, sammen analyserer vi, og jeg rådgiver i den specifikke situation og støtter i tiltag, der kan bedre den stressede situation, så du kan vende tilbage til arbejdet igen eller blive afklaret til en anden løsning.

Et individuelt og tilpasset stressforløb kan tage udgangspunkt i blandt andet kognitiv adfærdsterapi og mindfulness, som hjælper mod stress, og som giver god mulighed for at kunne komme tilbage på arbejdet med nye stress-undgående værktøjer eller strategier.

Du kan også opnå værdi for din organisation ved at have mig tilknyttet som Virksomhedens foretrukne erhvervspsykolog – jeg investerer tid i, at vi kommer til at kende hinanden – så kan du eller din HR-funktion undgå at skulle starte forfra, hver gang I skal have hjælp eller støtte til en eller anden ledelses- eller personaleproblematik.

Hvad er stress?

Stress er en flertydig betegnelse, der beskriver en form for psykisk belastning. Stress kan opstå, når man oplever at egne, omgivelsernes krav eller forventninger er større end de evner eller ressourcer, man har til rådighed i en given periode. Derved oplever man sig som overbelastet, og det påvirker ens livskvalitet negativt.

Hvad er symptomerne på stress?

Der er flere og tydelige symptomer på stress, både fysiske og psykiske, der desværre alligevel overses eller ignoreres af flere mennesker i begyndelsen af en stressperiode.

Fysiske symptomer på stress kan være:

 • Hjertebanken
 • Hovedpine
 • Svedeture
 • Søvnbesvær
 • Ringen for ørerne, kolde fingre eller tæer
 • Appetitløshed
 • eller forværring af flere kroniske sygdomme.

Psykiske symptomer på stress kan være:

 • Manglende overskud
 • Manglende overblik
 • Koncentrationsbesvær
 • Hukommelsesproblemer
 • Indre uro
 • Svært ved at huske ord eller noget, du ville sige eller, hvor du har lagt dine ting
 • Tristhed
 • Humørsvingninger
 • eller generelt ændret adfærd.

I svære tilfælde af stress, gentagne stresstilfælde eller ved langvarig stress kan stress være ledsaget af symptomer på angst eller depression. Læs eventuelt mere om angst og depression her på min hjemmeside.

Vejen til at blive stressfri igen

Der er både i Danmark og internationalt stort set enighed om, at stress er en overbelastningsreaktion. Det vil sige, at stress er en almindelig og “sund” indre reaktion hos den enkelte person på en eller flere usunde ydre belastninger. Med ordet “sund” skal forstås, at krop, sind og dermed personen reagerer og på en naturlig måde siger fra over for overbelastningen. Stress er altså ikke en individuel psykiatrisk diagnose. Der er ikke noget i personen, der kan eller skal fixes i det enkelte menneske. Den ramte skal ud af overbelastningen, restituere og afklare de ydre belastende forhold.

Hvis stress således skal undgås eller forebygges, skal der med andre ord ændres noget i omgivelserne eller arbejdsmiljøet, så dette ikke belaster den enkelte.    

Et personligt forløb i en stress-situation kan blandt andet bestå af:

 • Afklaring af “hvad var det, der ramte mig”, for at kunne identificere og undgå dette i eventuelle fremtidige situationer.
 • Viden om stress og symptomer.
 • Individuel rådgivning om og strategier til brug under en eventuel sygemelding fx:
  • Kognitiv adfærdsterapi, der er virkningsfuldt på stress og ligeledes bevægelsesformer som for eksempel yoga, meditation med vægt på afspænding af krop og tanker samt træning af opmærksomhed og kropsbevidsthed
  • Gåture, som også har en reducerende effekt på stress. Motion og fysisk træning virker også stressreducerende, men dog kun med lav intensitet, da motion med høj intensitet øger kroppens niveau af stress
 • Afklaring af en konkret og individuel tilbagevendingsplan til arbejdet, der vil kunne anvendes i samarbejde med nærmeste leder eller HR-funktion
 • Afklaring af mulige og ikke-mulige arbejdsopgaver i forbindelse med tilbagevenden til arbejdet, og til brug for efterfølgende undgåelse af stress
 • Læring af mestringsstrategier og færdigheder for at undgå eventuel fremtidig stress, fx. udvikling og øvelse af problemløsende strategier for at undgå eventuel fremtidig stress

Hvad siger andre …

Kirsten
Læs mere
Af hjertet tak Tom🙏 du greb mig, da jeg havde det allerværst, det er jeg så taknemmelig for🙏, du har været helt fantastisk 🤩
Anonym mand, 40 årTopleder
Læs mere
"Tom er en god samtalepartner, da han forstår kunsten roligt at lytte uden at være forud indfattet. Toms professionelle baggrund inden for ledelse gør at han kan se perspektiver og løsninger, som ikke ligger lige for. Foruden stor professionalisme er jeg hos Tom altid blevet mødt med stor empati og oprigtig interesse."
Anonym kvinde, 50 årMellemleder
Læs mere
"Kære Tom, igen KÆMPE TAK, jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis jeg ikke havde haft dig på mit hold, du har holdt mig oven vande, når det har været allersværest 🙏 Jeg er dybt taknemmelig, det er så meget din fortjeneste - og jeg er også selv lidt sej 💪 Tusind tak, min lettelse og eufori kender ingen grænser lige nu 😁"
Anonym kvinde, 40 årPrivatperson
Læs mere
"Du har været helt livredende for mig med det jeg har været igennem."
Anonym mandMellemleder
Læs mere
"Sikker, rolig og dygtig psykolog, du altid kan tage et møde med, hvad enten det er stort eller småt der skal vendes. Tom giver gode konkrete værktøjer at arbejde med skaber en god vej ind til en større selvforståelse."
Tidligere
Næste

Hvor foregår det?

Samtaler foregår enten online eller i mit samtalelokale i Aalborg.

Om Erhvervspsykolog Tom Steen Jensen

Som uddannet autoriseret erhvervspsykolog har jeg bred og dyb erfaring i at afklare, rådgive og støtte stressramte, både ledere og medarbejdere, og jeg har desværre selv oplevet stress på egen krop. Jeg tager udgangspunkt i netop din specifikke situation så du kan komme ud af din overbelastende og stressede situation.

Du velkommen til at læse mere om mig, se nærmere på mit cv eller se de tilbud jeg har til virksomheder eller til private.

Indhold i individuelt stressforløb

Et individuelt stressforløb strækker sig typisk over 4 til 12 samtaler.

Der er mulighed for, at din virksomhed kan indgå en fælles aftale for flere medarbejdere og med mulighed for feedback i forbindelse med den stressramtes tilbagevenden til arbejdet, arbejdsmiljø eller lignende, således at alle (medarbejdere, ledere eller organisationen) kan opnå læring af en stresssituation og undgå fremtidige stress-sygemeldinger. Læs eventuelt mere om de stressforløb, jeg tilbyder til virksomheder.

Vil du vide mere om stress?

Så kan du læse mere på Dansk Psykologforenings hjemmeside ”Alt om psykologi”, hvor du kan søge på stress, her: https://altompsykologi.dk/?s=stress.

Tinnitusparadokset

Tinnitusparadokset

Tinnitusparadokset Introduktion til tinnitusparadokset Jeg vil her introducere et nyt begreb, som jeg kalder tinnitusparadokset. Et paradoks er ifølge Den Danske Ordbog ”en situation, ytring

Læs mere »

Del denne side på …