TOM STEEN JENSEN

Autoriseret
Erhvervspsykolog
Psykolog
Cand.psych.aut.

Angst

Ny adresse 
Østerågade 11, 2. sal, 9000 Aalborg, ved “Psykologerne på Nytorv”. Det er oven på Espresso House.

Hvad er angst?

Angst er en lidelse, der dækker over mange forskellige tilstande og årsager, og er i øvrigt en af de mest forekommende psykiske lidelser i Danmark, hvor der for tiden er ca. 400.000 mennesker i Danmark, der har symptomer på angst. Angst kan dække over almindelig generaliseret angst, der i sig selv kan spænde vidt fra en belastning i hverdagen til væsentlig påvirkning af livskvalitet. Specifikt kan det være alt fra araknofobi, angst for edderkopper som mange kender til, til social fobi, eksamensangst og lignende tilstande.

Det kan være meget tabubelagt at lide af angst, og det er derfor desværre en ofte uopdaget og ubehandlet lidelse. Det er derfor vigtigt, at man får viden om lidelsen, mulighederne for at forebygge angst og ikke mindst behandling af angst. Behandlingen er vigtig for at undgå at angsten overtager en persons liv og bliver styrende for livet.

Angst er således ikke det samme som at være bange eller bekymret, der er helt almindelige følelser. De følelser har været og er nødvendige for, at kunne passe på sig selv og andre for dybest set at kunne overleve som art.

Angst kan forstås med den såkaldte sårbarheds-stress model, hvor det er en funktion af nogle individuelle sårbarheder, fx sociale, biologiske eller psykologiske (sårbarheder) i kombination og nogle specifikke eller gentagne stressende oplevelser eller miljøer (stress).

Angst kan desværre ofte have følgeskab af eller opleves samtidig med for eksempel depression og stress i sig selv. Stress, angst og depression har flere sammenfaldende risikofaktorer og symptomer. Læs mere om stress eller depression her på min hjemmeside.

Hvad er symptomerne på angst?

Fysiske symptomer på angst er bl.a. hjertebanken, svedeture, rysteture, åndenød, vejrtrækningsproblemer, kvælningsfornemmelser, kvalme og svimmelhed.

Psykiske symptomer på angst er bl.a. nervøsitet, irritabilitet, frustration, panik, nedtrykthed og tankemylder.

Hvad er behandlingen for angst?

Det vigtigst budskab er, at angst kan behandles, og væsentligt er, at hvis man forstår, hvad angst er og ikke fodrer angsten, bliver den mindre.

Der er flere forskellige virksomme psykologiske behandlingsformer, hvor særligt kognitiv adfærdsterapi har en dokumenteret positiv effekt. Psykoterapi er også virksomt ved let og moderat angst. Psykologisk behandling af angst har en bedre effekt end medicinsk behandling alene, og det forebygger samtidig tilbagefald. Også læring i psykologiske selvhjælpsstrategier er virksomt på angst.

Læs mere

Læs evt. mere om angst på Dansk Psykologforenings hjemmeside ”Alt om psykologi”, hvor du kan søge på angst: https://altompsykologi.dk/?s=angst.

Del dette på …

Del på linkedin
Del på twitter
Del på facebook
Del på email
Del på print
Erhvervspsykolog Tom Steen Jensen

Tilmeld nyhedbrev

Tilmeld dig og modtag max. fire nyhedsbreve om året, hvor jeg vil fortælle om nyheder indenfor erhvervspsykologi.

Tak fordi du tilmeldte dig nyhedsbrevet.