Tinnitus

Jeg har tinnitus – men hvordan lyder tinnitus?

Hvordan lyder tinnitus? Vil du høre det?
Sådan er det at have tinnitus.

Fakta om tinnitus

Først lidt fakta om tinnitus, der ofte bare beskrives som en tinnitus lyd. Ifølge Netdoktor.dk, så er tinnitus “… den lægelige betegnelse for øresusen. Den tinnitusramte beskriver, at der er en lyd inde i øret, selvom der ikke kommer nogen lyd ind i øret udefra. Den lyd, der høres kan være meget varierende fra person til person. Typisk høres en brusen eller en hyletone. Det er en ganske hyppig tilstand – cirka 16 procent af alle voksne har konstant tinnitus og en langt større del har tinnitus af og til. Af den gruppe, der har konstant eller næsten konstant tinnitus, har omkring 6 procent så kraftig tinnitus, at lyden er et markant og stort problem, der går ud over livskvaliteten.”

Det går ud over livskvaliteten. Ja! Det kommer jeg tilbage til.

Sådan lyder tinnitus – tinnitus-lyd

Men vil du gerne høre min tinnitus lyd, så kommer her en lille opskrift, så du også kan forklare andre: sådan lyder tinnitus.

Sidst i dette afsnit er et link til en webside med forslag en “tone generator”. Det vil sige, at du kan indstille et lille stykke software til at afspille en lyd med en bestemt frekvens og en bestemt lydstyrke.

Når du kommer til websiden, indstiller du frekvensen på skydebaren til 1.500 Hz, lydstyrken på websiden til 100% og endelig lydstyrken på dit headset eller højttalere på ca. 10% (af fuld styrke). Så klikker du på Play. Bag efter kan du indstille lyden til at matche din tinnitus, med frekvens og med lydstyrke, og lade andre høre din tinnitus.

Hvor længe kan du holde det ud – hvis du ikke har tinnitus? Jeg har hørt den, lige så længe jeg kan huske, næsten.

Når du ikke længere kan holde det ud, så kom tilbage her til min artikel. Du kan jo evt. lade lyden køre, mens du læser videre. Klik her for at gå til siden med tonegeneratoren.

Hvis nu din tinnitus lyd ikke er en hylen i øret, men noget helt andet, så find et sted på internettet, hvor noget, der ligner din tinnitus lyd, findes, og brug så samme opskrift, så dine pårørende kan få bare en lille fornemmelse af hvordan tinnitus lyder.

Velkommen tilbage

Hvor længe kunne du holde til det?

Uanset, så er det den lyd, jeg kan høre 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, på job, i sommerferien, til jul, til fester, sammen med familien, kort sagt altid, også når der er helt ro (?). Det er det første, jeg hører om morgenen, jeg hører det hele dagen, og det er det sidste, jeg hører, når jeg lægger mig til at sove.

Lyden betyder, at alle andre lyde, der ligger ”under” den lyd, kan jeg ikke høre. Det betyder i praksis, at jeg fx ikke kan høre 90% af al fuglekvidder, ikke kan høre 25% af alle talte ord i støjende omgivelser, og ikke kan høre 1-2% af alle talte ord i rolige omgivelser.

Hæng mig ikke op på tallene, det er mine bedste gæt. Til gengæld er jeg blevet god til at mundaflæse de ord, jeg ikke kan høre, og dertil nogle kvalificerede gæt. Men af og til går det galt, og jeg svarer helt hen i skoven, på et spørgsmål eller en kommentar. Så må jeg bare undskylde med, at jeg ikke helt hørte, hvad vedkommende sagde.

Samtidig er jeg ekstra følsom over for andre lyde, som normalt ikke generer andre mennesker, fordi min hjerne forsøger at kompensere og lytte ekstra til alt andet. Det vil sige i almindelighed, det andre kalder støj, det hører jeg ekstra godt (?).

Alt i alt betyder det, at jeg ofte har brug for helt ro og ingen støj. Og det paradoksale er så, at helt ro er sammen med den lyd, du lige hørte.

Helbredelse eller coping?

Hvad er så helbredelsesmulighederne? Stort set ingen. Der er mange mere eller mindre lødige forslag, men ingen sikre behandlingsmuligheder. Hvis der skulle sidde én derude og mene at kunne behandle tinnitus, så stiller jeg gerne op til hvad som helst. Og virker det, betaler jeg gerne, men ikke før.

Livskvalitet, det lovede jeg at komme tilbage til. Jeg har tillært mig nogle kognitive strategier, coping strategier, så jeg i bogstaveligste forstand kan leve med min tinnitus, og så den forringer min livskvalitet mindst muligt. Det kan du læse mere om på siden med tinnitus.

Nu ved du lidt mere om tinnitus, og hvordan det lyder for mig. Hvis du selv har tinnitus, kan du nu lade dine pårørende høre den.

Måske har du nu en bedre forståelse for tinnitus, når andre nævner, at de lider af det. Det var egentlig bare mit budskab: En bedre forståelse for tinnitus, og at der findes copingstrategier, der kan tillæres.

Giv slip på tinnitus

Læs mere om min tilgang til tinnitus og du kan læse mere om og købe mit kursus “Slip din tinnitus“.  

Jeg vil ønske dig en helt stille og rolig dag.

Del …

Vil du kontaktes?