Jeg har tinnitus

Tinnitus

Vil du høre det?
Vil du vide lidt om, hvordan det er at have tinnitus?

Først lidt fakta. Ifølge Netdoktor.dk, så er tinnitus “… den lægelige betegnelse for øresusen. Den tinnitusramte beskriver, at der er en lyd inde i øret, selvom der ikke kommer nogen lyd ind i øret udefra. Den lyd, der høres kan være meget varierende fra person til person. Typisk høres en brusen eller en hyletone. Det er en ganske hyppig tilstand – cirka 16 procent af alle voksne har konstant tinnitus og en langt større del har tinnitus af og til. Af den gruppe, der har konstant eller næsten konstant tinnitus, har omkring 6 procent så kraftig tinnitus, at lyden er et markant og stort problem, der går ud over livskvaliteten.”

Det går ud over livskvaliteten. Ja! Det kommer jeg tilbage til. Men vil du gerne høre min tinnitus, så kommer den her. Sidst i dette afsnit er et link til en webside med en “tone generator”. Det vil sige, at du kan indstille et lille stykke software til at afspille en lyd med en bestemt frekvens og en bestemt lydstyrke. Når du kommer til websiden, indstiller du frekvensen på skydebaren til 3.500 Hz, lydstyrken på websiden til 100% og endelig lydstyrken på dit headset eller højttalere på ca. 10% (af fuld styrke). Så klikker du på Play. Hvor længe kan du holde det ud? Jeg har hørt den, lige så længe jeg kan huske. Når du ikke længere kan holde det ud, så kom tilbage her til min artikel. Du kan jo evt. lade lyden køre, mens du læser videre. Linket er her.

Velkommen tilbage

Hvor længe kunne du holde til det? Uanset, så er det den lyd, jeg kan høre 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, på job, i sommerferien, til jul, til fester, sammen med familien, kort sagt altid, også når der er helt ro (?). Det er det første, jeg hører om morgen, jeg hører det hele dagen, og det er det sidste, jeg hører, når jeg lægger mig til at sove. Lyden betyder, at alle andre lyde, der ligger ”under” den lyd, kan jeg ikke høre. Det betyder i praksis, at jeg fx ikke kan høre 90% af al fuglekvidder, ikke kan høre 25% af alle talte ord i støjende omgivelser, og ikke kan høre 1-2% af alle talte ord i rolige omgivelser. Hæng mig ikke op på tallene, det er mine bedste gæt. Til gengæld er jeg blevet god til at mundaflæse de ord, jeg ikke kan høre, og dertil nogle kvalificerede gæt. Men af og til går det galt, og jeg svarer helt hen i skoven, på et spørgsmål eller en kommentar. Så må jeg bare undskylde med, at jeg ikke helt hørte, hvad vedkommende sagde. Samtidig er jeg ekstra følsom overfor andre lyde, som normalt ikke generer andre mennesker, fordi min hjerne forsøger at kompensere og lytte ekstra til alt andet. Det vil sige i almindelighed, det andre kalder støj, det hører jeg ekstra godt (?). Alt i alt betyder det, at jeg ofte har brug for helt ro og ingen støj. Og det paradoksale er så, at helt ro er sammen med den lyd, du lige hørte.

Helbredelse eller coping?

Hvad er så helbredelsesmulighederne? Stort set ingen. Der er mange mere eller mindre lødige forslag, men ingen sikre behandlingsmuligheder. Hvis der skulle sidde én derude og mene at kunne behandle tinnitus, så stiller jeg gerne op til hvad som helst. Og virker det, betaler jeg gerne, men ikke før.

Livskvalitet, det lovede jeg at komme tilbage til. Jeg har tillært mig nogle kognitive strategier, coping strategier, så jeg i bogstaveligste forstand kan leve med min tinnitus, og så den forringer min livskvalitet mindst muligt. Læs mere om det her.

Nu ved du lidt mere om tinnitus, og hvordan det lyder for mig. Hvis du selv har tinnitus, kan du nu lade dine pårørende høre den. Måske har du nu en bedre forståelse for tinnitus, når andre nævner, at de lider af det. Det var egentlig bare mit budskab: en bedre forståelse for tinnitus, og at der findes copingstrategier, der kan tillæres.

Giv slip på tinnitus

Læs mere om min tilgang til tinnitus og skriv dig op til en uforpligtende venteliste til online-forløbet “Giv slip på tinnitus”.

Jeg vil ønske dig en helt stille og rolig dag.

Kom på venteliste til
”Giv slip på tinnitus”

Du bliver helt uforpligtende blandt de første, der får besked, når tilmeldingen åbner til online-forløbet ”Giv slip på tinnitus” i september 2021. Her får du adgang til en særlig rabat. Du bliver samtidigt tilmeldt nyhedsbrevet, som du altid kan afmelde dig med et enkelt klik.

Del …

Vil du kontaktes?