At gå

Tag en pause i hverdagen – gå dig til lidt mere ro i hjernen

At gå, er ikke løsningen på alt, men meget.

Helt tilbage fra filosoffen Søren Kierkegaard, har det at gå sig en tur været en klar anbefaling. Han sagde bl.a. ”… jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.” Det er nok for simpelt i dag, men der er meget rigtigt i det.

I dag sender psykologer mennesker med flere forskellige udfordringer ud at gå. Lægerne er begyndt at sige: ”Gåture på recept”. Men hvorfor?

Når du går en tur, sker der flere gode ting, og du får nogle gode muligheder.

På gåturen skifter din hjerne fra ”rettet” til ”spontan” opmærksomhed.

Rettet opmærksomhed er dine tanker om problemer og løsninger. Det er tanker om din aktive involvering. Det er vores nutidige samfunds krav til os hver eneste dag.

Spontan opmærksomhed handler om at bemærke omgivelserne: en fugl, et menneske, et træ eller en sø. Nogle kalder det vores stenalderopmærksomhed. Det handler om opmærksomhed på, om der er andre, der vil spise mig, eller om der er noget, jeg selv kan spise. I dagens Danmark er det heldigvis ikke et problem. Det vil sige, at der er helt ro i hjernen. Det er sundt. En pause fra den rettede opmærksomhed.

Hvis du skal tale med andre om noget svært, er en gåtur god. Der kan blive stille i flere minutter. Uden det bliver akavet eller pinligt. Vi går bare her og tænker os om, hver for sig. Der er god tid.

Derfor har vi opfundet walk-and-talk. Derfor kan du ved middagstid fx ved virksomheder se flere mennesker gå tur, sammen eller alene. De har brug for en pause. Det er sundt. Kropsligt og mentalt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 10000 skridt om dagen, men mindre kan også gøre det. Videnskabelige undersøgelser har vist, at fordelene ved at gå flader ud ved 7500 skridt om dagen. Så det kan være et fint mål. Og der kan langt de fleste være med.

Der findes mange bogtitler på dansk, om det at gå, og de helbredende kræfter, der er i det. Min anbefaling af de bedste er: Gå-bogen af Bente Klarlund, der går meget videnskabeligt til værks, så det er svært at modsige. Eller Jeg lever af Gitte Holtze, der mere beskriver den indre mentale rejse og oplevelsen af naturen ved det at gå.

Så du kan godt starte dine gåture, med at læse om det. Så kommer lysten helt sikkert den vej.

Hvis du vil have det bare lidt bedre, mere ro i hjernen eller tale mere nærværende med en anden, så gå en tur, alene eller sammen. Mindst hver eller hver anden dag. Mindst en halv time, og gerne en time.

Så hvorfor vente? Sluk for skærmen, og tag de første skridt – gerne ud i naturen. God tur!

 

Publiceret som klumme i Nordjyske Medier: 24-09-2024:
https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/tag-en-pause-i-hverdagen-gaa-dig-til-lidt-mere-ro-i-hjernen/5243616

Del artikel på …

Vil du kontaktes?